yooo




typ konstigt.... fast najs... hjärndödas tankar







Skabb




Skabb
är en smittsam hudsjukdom som orsakas av ett invärtesparasitiskt kvalster (Sarcoptes scabiei för människor).

Ordet skabb kommer från scabies som är latin för klåda.


Oftast förknippar man skabb med djur, men skabb förekommer även bland människor. Det kvalster som hos husdjur orsakar skabb kan sprida sig till människor, men kan där inte fortplanta sig, dock försvinner inte skabbet av sig själv utan måste behandlas. Har man husdjur med skabb bör man åtgärda det för att, åtminstone, undvika kontinuerlig smitta till människor. Human skabb smittar genom nära kontakt, vanligen från en person man delar säng med.

Hos människor är typiska symptom svår klåda på hela kroppen, centimeterlånga tunnelliknande strukturer framför allt på fingrar, händer och fötter, samt eksemreaktioner i huden. Normalt finns det bara ett tiotal skabbdjur på händerna. Klådan i huden på resten av kroppen beror på en allergisk reaktion mot skabbdjuret och dess lämningar. Behandling sker med benzylbensoat (Tenutex) som smörjes in på hela kroppen nedom huvudet under 24 timmar. Klådan kan kvarstå under flera veckor efter behandling. Har klådan ej försvunnit efter ca 3 veckor bör vårdcentralen kontaktas.

Upprepade behandlingar krävs sällan och skall ej utföras utan läkares inrådan då Tenutex kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i huden vid upprepad behandling. Som tillägg till specifik skabbdödande behandling kan kortisonkrämer användas, och antihistamintabletter för lindring av klådan. Män kan ibland få så kallade skabbgranulompungen, starkt kliande knölar som kräver specialbehandling.

Diagnos ställs genom att identifiera skabbdjur och verifiera detta i mikroskop. Om en familjemedlem har säkerställd skabb ska resten av familjen också behandlas. Vid tveksamhet kring diagnosen bör hudläkare konsulteras. Vid samlag ökar inte risken för smitta och är inte skadligt om båda parter har skabb

Skabb kan sprida sig i till exempel vårdinrättningar. I oktober 2006 utbröt skabb på centrallasarettet i Västerås.

En ännu mer smittsam variant på skabb är så kallad norsk skabb ("crusted scabies"), då det föreligger miljontals skabbdjur över hela kroppen. Detta drabbar framför allt gamla, neurologiskt handikappade, senildementa patienter eller personer med kraftigt sänkt immunförsvar.






kul sida!



Hittade nyss en rolig länk på en väns presentation på helgon.
http://en.akinator.com/#

det går ut på att man ska tänka på en kändis (vilken som helst)  och datorn ska gissa ilken genom att först ställa olika frågor. Fascinerande hur ofta den har rätt


tack Björn/ TKG



Julbravader och nyår



Juldagarna var kanske dom sjukaste någonsin! Jag, Jocke, Calle, Micke och Ellie fick för oss att vi skulle supa fem dagar i rad. Vilket vi gjorde med stor inlevelse. Fantastiska dagar var det med glädje och berusning. Vi var bland annat i västerås, hemma hos björn och ute i Sala. Västerås-trippen var absolut den roligaste. Då var vi på hugget och jävlades med allt och alla!  Haha!

Två dagars vila och sedan tar jag tåget upp till Åre för att hälsa på Daiper och Emma. Det var ju helt fantastiskt mysigt uppe hos dem. Den där Kåtan var kanske den bästa kojjan någonsinn. Och whiskeyn flödades i våra strupar som det renaste vattnet. Hemresan var dock hemsk. Jag blev febrig samma stund som jag åkte och var då tvungen att sitta 10timmar i ett tåg. Jag lyckades sova 1timme av tio möjliga. När jag kom hem var jag helt förstörd och viste knappt vad jag heter. Dagen därpå drack jag lite bärs och allt blev genast mycket ljusare.  

Detta var en snabb och kort historia om vad jag gjort den senaste tiden. jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen.


/TKG, frisk igen


5 years ago


"Tiden flyger förbi". Dessa ord måste vara den största av alla klyschor. Men samtidigt, är vi så enormt dåliga på att fånga dagen, stunden eller alla små saker vi gör? För det känns ju verkligen som att tiden flyger förbi, utan att ge den ynkaste hundradels sekund att fånga stunden och ta vara på den.
Natten 7 januari var jag som vanligt till Tärnsjö för att minnas lite av det gångna. Trots att sällskapet inte var den samma och jag alldeles ensam gick den där biten genom skogen, fram till platsen, så var det givande och skrämmande. Jag minns bra att jag fick känslan av att vilja kunna prata till dig och berätta allt som hänt sedan du lämnade oss. Jag ville berätta att jag blivit stor nu och faktiskt står på egna ben. Jag ville berätta att vi alla har det bra men frotfarande minns dig.

Fem år sedan jag satt vid datorn och Fredrik kommer hem till mig och berättar vad som hänt. Fem år sedan jag för första gången fick smaka på livets sista och skrämmande epok, döden. För många av oss var det något helt nytt, vi hade aldrig känt smärtan av att förlora någon, för alltid. Jag minns att det var svårt att veta hur man skulle hantera så överväldigande känslor. Det var svårt att veta hur man skulle prata med vänner om det som hänt.


Tiden flyger verkligen förbi. Världens största men sanna klyché...





RSS 2.0